<< pagina 2

DACIA DE LA 106 PANA LA RETRAGEREA AURELIANA. DACII LIBERI, COSTOBOCII SI CARPII. PRIMII MIGRATORI


Incepand cu anul 106, mana de fier a puternicului Imperiu Roman, s-a intins si la nord de Dunare, asupra unei portiuni apreciabile din teritoriul stapanit de regatul dacic.Teritoriul de azi al Transilvaniei, sudul Moldovei , Oltenia, Muntenia, si Dobrogea (aproape intreg teritoriul actual al tarii), se afla sub stapanirea directa a Imperiul Roman, sau sub supravegherea sa.Dacii liberi, sunt in aceasta perioada prezenti indeosebi in nord (Bucovina, Galitia, sudul Ucrainei), si in est (Moldova centrala si nordica, Basarabia).

Cu toate acestea, dupa moartea imparatului Traian, garnizoanele romane parasesc Muntenia , sud-estul Transilvaniei si partea de vest a tarii, lasand aceste locuri in stapanirea dacilor liberi.
Stapanirea romana s-a instituit cel mai bine asupra Transilvaniei, inima Daciei vechi, unde s-au dezvoltat numeroase colonii romane, de regula pe ruinele unor asezari dacice sau ale unor vechi castre romane din timpul razboiului, colonii locuite de o populatie multicolora, un adevarat mozaic etnic format din dalmati, traci, sirieni, numidieni, galo-romani, iberici, etc , toti atrasi de faimoasele bogatii ale acestui pamant.Intr-un cuvant, cautatori de aur, oameni ce voiau sa faca avere repede, oameni ce doreau sa puna repede mana pe un lot de pamant din aceasta tara cucerita…

Dacii din Transilvania, au pierdut statutul de clasa conducatoare, marea lor majoritate fiind tarani acum, multi locuind in zone montane greu accesibile, sau la periferia coloniilor, avand foarte putin contact cu romanii.
Intr-adevar, o parte din nobilii daci au devenit romani, schimbandu-si numele si religia ,dar astfel de afirmatii nu se pot spune si despre poporul dac de rand, care era majoritar, si care era stapanit de o puternica ura impotriva romanilor, lucru dovedit de numeroasele rascoale.

La urma urmei, intre poporul dac si poporul roman, exista o adanca prapastie de natura culturala.Nu putem compara pe zeii daci, zei intangibili si aniconici, cu zeii romani, capriciosi, copilarosi.Nu putem compara moravurile dacilor, viata lor de familie, credintele lor, cu imoralitatea si frivolitatea romanilor.

Pe ansamblu, stapanirea romana din Transilvania se asemana curios de bine cu cea maghiara ce va urma peste aproape o mie de ani mai tarziu: o multime de colonisti noi adusi in scopuri economice, o populatie majoritara exploatata la sange (birurile romane, ca si cele medievale, erau la fel de crunte) , nobili autohtoni ce isi schimba nationalitatea si credinta in schimbul unor privilegii , puternice rascoale taranesti cu caracter national , etc .Si cu toate acestea, cum dupa aproape 1000 de ani de stapanire maghiara, romanii transilvaneni tot romani vor fii, tot astfel dupa nici 165 de ani de stapanire romana, dacii nu-si vor fii lepadat nationalitatea si limba.
De exemplu, tracii, popor inrudit cu dacii, de la sud de Dunare, desi au fost stapaniti de romani sute si sute de ani, au ramas un popor intreg, dovada ca pana chiar la venirea slavilor la sud de Dunare in secolul VId. Hr, tracii erau un popor “viu” si numeros , mentionat in istorie.Odata cu venirea slavilor la sud de Dunare, tracii vor cauta refugiu in zonele montane greu accesibile, de unde mai tarziu vor reaparea sub numele de vlahi sau aromani.

Spuneam ca va voi vorbi un pic si despre dacii liberi din nord. Un trib puternic din nord, cel al costobocilor, va da mult de furca romanilor in secolul II d. Hr. Costobocii, trib dacic liber, ce salasluia in nordul Romaniei si sudul Ucrainei (identificat cu cultura arheologica de tip “Lipita”), va organiza numeroase raiduri si atacuri impotriva Imperiului Roman, sau in sprijinul fratilor lor daci din Transilvania.Unul din aceste atacuri, extrem de puternic, a avut loc prin anii 170 -172 d. Hr, in timpul domniei imparatului roman Marcus Aurelius.Costobocii, condusi de catre Pieporus, au navalit in Dacia, in Scythia Minor (Dobrogea), ba chiar au trecut la sud de Dunare si au lasat o dara de foc pana in Attica, unde au fost invinsi decisiv de catre romani, dupa cum ne spun numeroase surse istorice.
Slabiti de pe urma acestor infrangeri, dupa anul 172 d. Hr, costobocii vor fii invinsi decisiv de navala vandalilor de neam germanic, si vor disparea ca trib independent definitiv din istorie.Vestigiile arheologice ne arata ca o parte din ei, au continuat sa traiasca pentru o perioada cu nou-venitii germanici, iar cei ce locuiau mai spre est, au intrat sub stapanirea unui alt puternic trib dacic, cel al carpilor.

Carpii, locuitori ai Moldovei de astazi, au creeat o cultura unica prin originalitate si frumusete, cu numeroase influente sarmatice si romane, dar dacica in ansamblul ei.Puterea lor va creste indeosebi in secolul III d.Hr, cand vor lansa primele atacuri asupra romanilor , alaturi de goti.

Cine sunt gotii ?Un stravechi popor germanic, originar din sudul Scandinaviei , obligat fie de schimbarea climei, fie de razboi sa-si paraseasca pamantul de bastina, gotii vor lua calea pribegiei , ajungand dupa un lung drum in stepele de la nord de Marea Neagra, unde vor supune prin puterea armelor pe sciti si pe sarmati.Vor incerca fara succes in doua randuri sa se infiltreze in Dacia dinspre est (opriti probabil de carpi, dar nu putem stii cu certitudine ).Incepand cu III d. Hr, puterea lor va creste, si se vor alia cu carpii impotriva dusmanului comun, Imperiu Roman, organizand numeroase raiduri, ce in final vor obliga trupele romane sa paraseasca Dacia in timpul domniei Imparatului Aurelian.

<< pagina 2